Gazonrenovatie

Soms wil je gewoon niet je hele gazon ineens op de schop nemen, maar lijkt het wel de moeite waard het te herstellen op een minder ingrijpende manier. Dat lijkt niet zonder meer makkelijk en niemand zal u zeggen dat gazon verzorgen wel gemakkelijk is. Voor een strak gazon (zoals de meeste mensen nog steeds wensen) zijn echt heel wat handelingen per jaar nodig. Als je een onderhoudsvriendelijke tuin wilt, vraag ik mij daarom soms af of een gazon daarin wel zo goed past. Maar het blijft natuurlijk persoonlijk, misschien vindt u het wel leuk.

Hieronder heb ik een paar dingen op een rij gezet , waar ik op zou letten als ik  aan gazonrenovatie zou beginnen. Ik hoop dat u er wat aan heeft!

Voor een renovatie kun je nu starten, in het vroege voorjaar. Als eerste gaat u het gras vrijmaken van losse delen, dood gras en mos door het een aantal keren stevig te harken.

Normaal zul je de eerste x maaien  in het voorjaar niet te kort doen (op ca 5 cm).  Gaat u direct verder met het herstel dan kan dat deze keer wel. Achtereenvolgens zorgt u voor beluchting met een verticuteerhark en/of “prikken” met tuinvork. Daarna na kun je ca 1 week nog een keer maaien en AZ-kalk strooien (over hele gazon).

Vaak hebben gazons kuilen, kieren en een “holle” ligging, die kuilen en kieren kun je nu egaliseren met een mengsel van bemeste tuinaarde en zandige compost. Vervolgens worden de slechte plekken doorgezaaid met een graszaadmengsel geschikt voor schaduw. (bv graszaad –extra van Ecostyle) en tegelijk met zaaien voegt  u ook bijv. gazon-AZ mest toe.

Vervolgens kun je  om het zaad tegen vogelvraat te beschermen deze weer lich en dun t afstrooien met compost . Indien het droog weer is tijdens  deze handelingen is het beter ook te sproeien bij het zaaien en bemesten.

Blijft u vanaf nu regelmatig maaien in het voorjaar en zomer en dan ook nog eens 1x bemesten in juli met een stikstofrijke meststof voor een echte boost aan de groei.  ‘Regelmatig’ betekent voor veel mensen 1x per week, toch heeft 2x per week maaien de voorkeur, uiteindelijk is dit beter om wortelgroei te stimuleren. Is het maaisel kort genoeg, hoef je het niet eens af te harken

Verder zijn er altijd belangrijke aandachtspunten bij onderhouden van gazons:

  • Denk ook in mei/juni/juli (1 x 6 wkn)  aan het “prikken” om te beluchten.
  • In het najaar: najaarmest gebruiken (1 x voor de winter). In najaar en winter is het toch ook beter het gazon te bevrijden van blad. Breng dit blad in de borders, is beter voor de planten, de bodem en het bodemleven.
  • Ook voor de winter en na de laatste maaibeurt, nogmaals 1x beluchten met verticuteerhark en/of vork.
  • Blijf op v erzuurde grond (en veel mos) elke 6-8 wkn kalk strooien.
  • De messen van de grasmaaimachine moeten scherp zijn!
  • Na het zaaien niet direct weer belopen (ca 1 week).
  • Als het erg droog/ warm is, gras nooit tekort maaien. De wortels zullen schroeien.
  • De aller slechtste plekken, kun je in plaats van herinzaai toch een graszode leggen. Je hebt dan sneller resultaat en is ook sneller weer te belopen.

Bovenstaande is bedoeld om een idee te geven voor herstel van verwaarloosde gazons. Toch elke tuin en situatie is anders. Heeft u nog vragen of hulp nodig? mailto:anne@groenblauw.com, M: 06 22381443

Succes!