Compost is de natuurlijke voedselbron voor het bodemleven. En dat is belangrijk voor een gezonde tuin. Een rijk bodemleven zorgt dat mineralen worden voorbewerkt en de stoffen opneembaar worden voor de planten. Met zelfgemaakte compost van verteerbare materialen uit je tuin, breng je het plantmateriaal in de kringloop, voorkom je onnodig afvoeren van afval en draag je bij aan de kringloop en gezondheid van de planten in de eigen tuin! Compost verbetert de structuur van klei en zandgronden en is te gebruiken in sier – en moestuin!

Maken van compost

Compost maken vraagt aandacht en zorg en is niet echt moeilijk, het vraagt wel regelmatig gedurende het jaar aandacht en een beetje kennis. Belangrijk is het selecteren welke materialen je wel en welke je niet op de composthoop brengt. Ook beluchten is belangrijk. Verder mag de composthoop niet uitdrogen (of juist drijfnat blijven) en de compost hoop moet voldoende groot zijn. Middenin de hoop zal de temperatuur gaan stijgen (en dat willen we graag!) om het proces van composteren te versnellen. Als kunstmatige toevoeging is compostversneller te koop, in plaats hiervan kunt je ook een combinatie van kalk en stalmest. Iemand tipte me ook ooit met een schepje “suiker”. Speciale compostwormen zijn te koop via internet.

Wat wel en wat niet?

Het hele jaar door verzamelen we  het afval uit de moestuin, bladafval van bomen en struiken kan ook bijna altijd op de composthoop. Natuurlijk kan ook het grasmaaisel op de composthoop. Echter doe dat nooit in dikke lagen, vermeng dit goed met ander plantafval.

Persoonlijk vind ik het niet erg uitgebloeide Vergeetmenieten en Akelei in de composthoop komen. Het zaad wat onvermijdelijk in de compost terecht komt geeft in de siertuin spontaan deze vrolijke tweejarigen terug. Mocht er later plaatselijk een “teveel” aan bloemen ontstaan, zijn dit de type kruiden die je heel snel weg trekt tijdens het wieden van de plantenborders!

Wat hoort echt niet in de composthoop thuis: In feite alle niet-natuurlijke materialen. Gooi geen gekookte etenswaren en vermijd zieke planten en wortelonkruiden zoals Zevenblad en Paardenstaart. Vermijd ook het bladafval van de meeste groenblijvende heesters. Dat snoeiafval verteert veel te langzaam voor de kleine composthoop in de meest tuinen en kunt je beter afvoeren via het GFT. Ook dikke takken verteren te traag; leg die takken op een aparte takkenstapel of takkenril in uw tuin.

Bovenstaande is een korte beschrijving. Er zijn nog tal van dingen die bij u thuis de composthoop tot een succes (of een failure) kunnen maken. Raadpleeg bijvoorbeeld nog de volgende bronnen. Voor de klanten van GroenBlauw heb ik desgevraagd een uitgebreide handleiding per e-mail en advies voor de beste locatie in jouw tuin.

Veel succes!

Anne.


Bronnen: Internet: Milieu centraal – http://www.milieucentraal.nl/themas/them

a-2/afval-heb-je-zelf-in-de-hand/zelf-composteren/

Boek: 101 Compost vragen – Ivo Pauwels. isbn 902094797