Waarom vogels?

Iemand vroeg mij laatst: waarom zou ik vogels willen, ik zie alleen maar kraaien en duiven rond mijn huis?
Toch dat hoeft niet zo te blijven, vogels en vooral veel verschillende vogels, maken uw tuin zoveel levendiger. Vogels zingen en fluiten, hun verschijning is kleurrijk, het is een genot ze bezig te zien met het verzamelen van nestmatariaal, het zoeken naar voedsel of tijdens het badderen in een bakje of vijver. En niets van dat alles gaat boven het zelf zien uitvliegen van jongen vogels in je eigen tuin.
Oké zei zij toen lachend, dat wil ik ook wel ervaren. Anne, wat kan ik er aan doen in mijn tuin?

Voor een vogelvriendelijke tuin zijn de 4 v’s belangrijk: voedsel, veiligheid, variatie en voortplanting:

Variatie beplanting
Schuilplaatsen voor vogels

veiligheid, variatie en structuur in beplanting

Veel variatie in beplanting is belangrijk, denk daarbij aan 3 lagen (bomen, heesters/struiken en laagste, de vaste planten). Diversiteit in structuur in bloeitijd helpen de tuin voor grootste deel van het jaar aantrekkelijk te maken.

Veiligheid in de tuin

Vogels zoeken een plek om te schuilen als grote vogels over vliegen, als uw eigen kat of de kat van de buren aan komt sluipen. Doornige struiken zijn goed voor de kleine vogels om in te schuilen.

 Voldoende voedsel

Voedsel voor vogels bestaat groot deel uit insecten, maar ook bessen, wormen en zaden zijn belangrijk. Kies daarom  struiken en planten die insecten lokken en probeer het bloeiseizoen zo lang mogelijk te maken. Kies ook voor inheemse planten. Niet alle planten trekken nl. veel insecten, de keuze welke planten, maakt dus wel iets uit. Maar veel variatie helpt ook! Winterbloeiers en bolgewassen helpen het seizoen naar voren toe te verlengen. Plaats besdragers en bijvoorbeeld rozenbottels. In het najaar is dit het voedsel waar vogels hun reserves mee opbouwen. Veel struiken houden in de winter de bes wat langer aan en zijn belangrijk zodra ander voedsel schaars wordt.

Water is belangrijk om te drinken (ook in winter) en om het verenkleed regelmatig schoon te schudden.

Voortplanting

Natuurlijk voor het maken van nestjes zijn de juiste plekken (en veiligheid) nodig. Kies zorgvuldig de juiste nestkastje op de juiste plaats, een oostmuur is het ideaal. Bij voldoende struiken of klimplanten vinden vogels ook zelf een plek om een nestje te maken.

Tuinvogelconsulent tuinontwerp en beplantingsplan

Afgelopen maand nam ik deel aan een bijeenkomst bij Vogelbescherming Nederland. De Vogelbescherming leidt enthousiaste mensen op die gaan adviseren over het vogelvriendelijk inrichten van tuin, schoolplein of ander buitenruimtes. Omdat ik ook graag  een deel van mijn tijd wilinzetten voor de VBN, volgde ik dan ook met belangstelling en enthousiasme de introductiedag. Het was een leuke groep bij elkaar van vrijwilligers, tuinontwerpers en hoveniers die graag alle tuineigenaren helpen met en spreken over onze passies: tuinen en vogels! Inmiddels hebben we ook al een regionale bijeenkomst gehad met mensen uit het hele land en geslaagd voor mijn ” proeve van bekwaamheid” ! Kortom ik ben helemaal bijgepraat en zie nu overal om me heen nog meer kansen voor het lokken van meer vogels naar uw tuinen!

Voor mensen die toe zijn aan aanpassing van de tuin kom ik graag helpen. Met of zonder herontwerp, soms is het met kleine aanpassingen al mogelijk de tuin al veel levendiger te krijgen!

Voor deze tuin is advies gegeven voor nieuwe en specifieke beplanting

Anne,

GroenBlauw – Tuinideeen
mobiel: 06-22 381 443