Geur

Nieuwe planten? Denk ook aan planten die lekker geuren voor het terras en balkon.

roosHet is nog maar februari, toch in gedachten ruik ik al weer de groene tuin en de bloemgeuren. Dat komt omdat in mijn vensterbank nu een sansevieria cilindrica door mijn bewuste verwaarlozing haar geur verspreid in de kamer. Elke avond als ik binnenloop, mijmer ik al weer over wat we kunnen doen op het balkon of in de tuin.

Bij het maken van mijn planten shop lijst zal ik zeker een paar nieuwe planten zetten die me  met heerlijke geuren door het tuinseizoen loodsen. En niet alleen mij, ook allerhande insecten komen op de geuren af. Er zijn ochtend planten, middag en avond planten, zon-minners en schaduwplanten. Er zijn heel veel kanshebbers voor onze tuinen en geurende borders.

Wat gaat vooraf?

De keuze van soorten is belangrijk maar ook een goede bodem is nodig. Gebruik (veel) organische mest, stalmest, compost is belangrijk voor een rijke grond met een rijk bodemleven. Op zo’n rijke grond zullend e planten nog beter geuren. In een gezonde bodem is er balans met bodemleven in de bodem en het leven op de bodem en hiermee help je de planten lang stevig en gezond te te blijven.  Verder is ook voldoende plantafstand nodig zodat de wind tussen planten kan gaan. De opbouw van de beplanting van bomen, struiken tot vaste planten kiezen we dan ook zorgvuldig; niet teveel en niet te weinig. Ik let op spreiding qua plekken in de tuin en spreiding van bloei in de tijd.

Mahonia

voorjaarsgeur in de tuin

blauwe regen

2 weken heel zoete geur boven terras.

Kwekerijbezoek. Op mijn persoonlijk lijstje voor komende kwekerij bezoeken zal ik dit jaar op zoek gaan naar onderstaande planten! Maar er zijn nog veel meer kanshebbers.

Geur in de avond: Damastbloem – Hesperis matronalis; Nachtflox Zaluzianskya capensis – Siertabak – Nicotiana; Nachtsilene – Mirabilis jalapa Geur overdag Lavendel (natuurlijk, geen tuin zonder!), Siererwt of Lathyrus voor in de moestuin om te klimmen in de staken, Citroen verbena (ook handig in de keuken, helaas niet wintervast dus moet ik dan binnen gaan overhouden), rozemarijn, Heliotroop – (heel handig perkgoed, donker paars, veel vlinders, zo handig in potten en voor het vullen van lege plekken in de border), de Hemerocallis komt in zoveel kleuren, is stevig en makkelijk in onderhoud. Daar wil ik graag ook een nieuwe kleur bij zoeken trouwens de plant scheurt makkelijk en die stekken gaan naar de snijbloemen hoek van de volkstuin.

Overblijvende Klimmers: amandel clematis en blauwe regen (zie foto’s ). Als kuipplant ga ik dit jaar weer eens een Brugmansia proberen . Van siergember – Hedychium (foto) heb ik afgelopen winter een stek gekregen en die ga ik nu in kuip opkweken (veel zon nodig en rooien in de winter).

Clematis Armandii Rosmarinus_lavendelkruipend kopie lavendel Hedychium

Informatie

Geurende kuipplanten: www.oranjerievereniging.nl

Informatie over soorten: zoek eens via Wikipedia of de catalogi van kwekerijen on-line.

Boek: De geurende bloementuin van Hans van Cuylenborg (oud boekje maar heel handig) .

Levering: via diverse goede gerenommeerde kwekerijen kunt  u passende planten voor uw tuin aanschaffen.

En anders, Anne wel 🙂