Koud

rommel opruimen

Voor veel tuinwerk is het nog koud of de grond is gewoon nog te nat. Toch is er al geregeld een halve dag dat het erg kriebelt de temperatuur best prima is en ik al buiten te vinden ben. Het belangrijkste wat ik dan doe is “opruimen”. Ik geniet van het buiten zijn en voorkom dat ik straks alle klussen, die ook nog meer weersafhankelijke seizoensklussen zoals zaaien en verpoten, tegelijk moet doen. Kortom ik vind dit bij uitstek mooie momenten om letterlijk en figuurlijk al op te warmen voor een nieuw en heerlijk tuinseizoen.

Begin je tuinseizoen, of het nu sier- of moestuin is, dus niet al met een achterstand. Heel vaak kom ik in de loop van het voorjaar in tuinen waar mensen hun wensen voor nieuwe dingen hebben. Het weer is inmiddels lekker en we willen dan toch in een leuke tuin zitten.

Maar dan komen die latente tuinwensen alsnog. Tuineigenaren hebben gewacht op ontwikkeling van eigen plannen of het moment dat mijn hulp werd ingeroepen. We vinden de tuin dan toch “onrustig”, het is er niet mooi of je weet gewoon niet waar te beginnen. Heel vaak tref ik dan een tuin met spullen, veel te veel spullen. Als ik die dan wegdenk, zie ik soms al heel mooie basis voor een fijn tuinontwerp.

Daarom loop nu eens door de tuin en ruim alles wat kapot is op, alles wat doelloos zwerft. Ik zie plastic potten, gebroken potten, stapeltjes stenen of hout, kapotte parasol of tuinstoel. Bedenk het zelf maar wat er doelloos in uw tuin is. Het hout en steen gebruiken we mogelijk later in een leuke toevoeging voor de natuurvriendelijke tuin voor stapels. Toch leg dit dan wel uit het zicht van huis en terras.

Iets anders wat ook de onrust in tuinen geeft is het teveel aan materiaal typen. Met elke trend die in tuinland ontstaat en elke aanbieding bij tuincentrum en bouwmarkt, is er weer een nieuwe kleur en plantpot, ander materiaal en een ander stijl de tuin binnen geslopen. Een enkele keer weet iemand er werkelijk een charmante decoratie van te maken. Meestal oogt het helaas rommelig en goedkoop.

Maak een keuze in de meest bruikbare en meest gewenste spullen en plantbakken en potten. De overige kunnen weg. Het sorteren bestaat uit echt alles weg doen wat kapot is, sorteren van de type potten op kleur op vorm en/of op maat. Hergroepeer de potten die je wel houd. Staan er zielige of dode planten in, haal de potten vast leeg. Fijngeknipte planten en de oude potgrond kan op de composthoop. Het opnieuw vullen van de potten doen we volgende maand. Meer dan 3 typen is in veel tuinen te veel. De goede en overgebleven potten kun je mogelijk ruilen met tuinkennis of op een internetsite. U zult zien, het terugbrengen van eenheid in vormen en materiaal brengt rust en eenvoud en is ook een eerste stap op weg naar een nieuwe tuin.

rommel vijverVooraf_Rotterdam 1

Hierboven foto’s wat ik o.a. aantrof in een tuin bij klant en hieronder foto’s zoals ik de tuin een jaar later aantrof. Intussen was er veel opgeruimd (ja ook herstraat) toch alleen al dat opruimen was er een klus van dagen maar heeft de tuin eigenaar enorm bevrijd. De klant klaagde vooraf over de chaos en verrommeling van zijn omgeving (oude wijk in Rotterdam zuid). Tot ik hem er op wees dat waar hij last van had buiten zijn tuin, in de loop der jaren ook in zijn tuin was geslopen. Behalve veel verschillende potten, was ook de bestrating erg divers en schots en scheef.

Met een herontwerp heeft de tuineigenaar daarna met vrienden een jaar geruimd in potten en stenen en de tuin o.b.v. het ontwerp opnieuw de terrassen en paden gemaakt. Een deel is hergebruikt en daar waar nieuwe potten of stenen nodig waren is gekozen voor aanvullen materiaal die er als was. Het resultaat is van meer dan 10 soorten potten terug naar alleen aardewerk potten en ipv 5 soorten bestrating, nog maar 2. Vanaf toen weer tuinfeestjes, een boek kunnen lezen en zelfs ruimte voor mediatie nabij de kruiden hoek in de tuin!

Tuinfeest

result_rotterdam pad_nieuw

Websites voor ruilen en aanbieden tuinspullen: \marktplaats.nl; \gratisoptehalen.nl; \gratisaftehalen.nl; \haalgratisaf.nl