Snoeien in de herfst?

Het einde van de zomer geweest, de herfst is gestart en veel bomen gaan bladeren laten hun vallen.  Veel struiken en bomen zijn nog steeds in rust. Daarmee willen we zeggen dat de sapstroom in de plant nog niet op gang is. Dit blijft nog zo tot in de winter. Sommige struiken en bomen blijven we dan vanaf december af tot circa juni. Daarna treedt een periode aan waarin je deze soorten kunt snoeien. De rustperiode is een zeer geschikte periode voor snoeien van heel veel soorten. Maar niet bij alle soorten komt het zo kritisch.

Tot en met augustus kun je hagen en heggen zoals buxus, beuk en esdoorn knippen. Daar blijven we nu tot in het voorjaar vanaf.  Wel kunnen we nog wortelsnoei toepassen,wat is aan te raden in kleine tuinen. Ook een toediening van compost in het najaar (oktober/november) wordt zal de struiken ten goede komen.  Deze periode is prima voor het planten van nieuwe hagen. De grond is nog relatief warm, de struiken in rust ( geen groei bovengronds) en de struiken hebben een lange periode tot voorjaar om voor goede beworteling.

Voor een natuurlijke tuin, voor de vogels , laat je alle struiken en bomen met bessen of bottels nu nog ongemoeid. De bessen hebben we immers gekozen om de vogels te lokken. Afblijven dus 🙂 .

Het is nu bijvoorbeeld wel tijd om een snoei beurt te geven op een enkele struik of boom in je tuin die toch wat kleiner mag.  Ook alle ” vorm” bomen zoals een leilinde, leiplataan of leipeer, kun je nu weer terugbrengen in de bedoelde vorm.   Met vormbomen bedoelen we die houtige soort met een duidelijke stam en kroon boven de stam, die we regelmatig knippen of scheren om een langwerpige (leiboom), ronde kroon ( bolvormen) , of horizontaal parasol-achtige (dakvormen)  kronen te creëren.

Vormbomen in tuinDe bolvormen kunnen in het voorjaar geknipt. Voorbeelden zijn: bolacacia, bolesdoorn, bolcatalpa.  Bolvormen zijn zeer veel toegepast in kleine tuinen. Vooral de leibomen en bijvoorbeeld de dakvorm zoals een dakplataan (afgelopen jaren in veel tuinen zijn verschenen) knip je nu weer bij.

Dakvorm:  Alle verticale takken kunnen gekortwiekt. Maar bij nog heel jonge exemplaren is het belangrijk de vorm  goed te bewaken en te leiden met hulp van het frame. Eventueel bind je hier en daar zijtakken extra aan en begrens je  de uiterste diameter in horizontale richting.  Let ook op dat het bindmateriaal niet strak om takken zit en maak dat dan losser als dat wel zo is. Dit doe je om te  voorkomen dat takken afknellen en ongewenste schade ontstaat. Bij oudere bomen, waar het steunmateriaal al niet meer nodig is , beperkt de snoei zich veelal tot het weghalen van de verticale takken.

[polldaddy poll=7443016]

Specifieke vragen, andere soorten? Stel je vraag, en ik behandel het in latere blog of kom langs.

Voor een bezoek in Utrecht en omgeving leg ik het je uit in je eigen tuin, voor € 35,- /uur