Wanneer water geven?

Regenton_Utrecht

Regenwater opvangen loont

Een regenbui, zelfs een hoosbui geeft niet altijd grote hoeveelheden water. De buien duren maar kort  immers. Geen reden om te stoppen met water geven in een tuin waar je dit voorjaar bomen en struiken hebt (ver)plaatst.

Graaf maar eens in de grond van jouw tuin na zo’n bui. Je zult zien dat het water op bijv. klei grond maar net de bovenste centimeter en vaak nog minder, heeft bevochtigd. Op zandgronden, zoals op de Heuvelrug, zijgt het water snel heel diep in de grond en buiten bereik van de wortelkluit. In tuinen met veel bestrating loopt al dat kostbare water vaak direct naar riool of buiten de tuin. Kleigrond heeft na droge periode een harde bovenlaag. Het water stroomt ook deels oppervlakkig af. Pas bij langdurige regen wordt de bovengrond dieper ook nat.

Voor een goede verankering van struiken en bomen die je dit voorjaar had verplaatst is wel veel wortelgroei nodig. En daarvoor is behalve voeding vooral veel water nodig. Daarom is het echt raadzaam flink door te gaan met beregenen, ook na die enkele bui.

Planten in potten hangen over hele pt heen. Check ook die maar eens na een bui, je zult zien dat het meeste water langs de pot is gegaan en de grond onder de bladeren niet echt vochtig werd.

Onlangs bij jonge sierbomen die we in maart in een parkeerplaats hadden gezet hielpen mensen met water geven. Het viel me op dat de jonge bomen maar net een half gietertje per boom kregen.  Heus, dat is echt veel te weinig. De kluit van de boom was bijv 50 x 50 x 50 cm  toen hij de grond in ging. De wortels zitten verspreid door die hele kluit. Dit is dan ongeveer 125 liter inhoud. Een volle gieter draagt 10 liter, misschien 15? Kun je  je voorstellen dat je met een halve gieter nooit een kluit met wortels geheel kunt bevochtigen?

Water besparen kun je door het regenwater (ook van de zo juist gevallen bui) op te vangen in regentonnen. Die zijn te koop in vele maten, vormen en kleuren. Zelfs ontdekte ik laatst een heuse ‘schutting’ van plastic die het water opving. Zo’n plastic wand oogt voor mij natuurlijk niet “Natuurlijk’, maar wel kunnen we die met groene klimplanten uit het zicht halen. Ook werd de regenwaterwand gebruikt als onderdeel van de muren van een tuinhuisje. Een idee?