November: Camelia bloeit vrolijk.
Van de week was ik bij een van mijn vaste klanten. Een heel mooie en grote tuin op natte beetje venige grond, net ten noorden van Utrecht.
De tuin-eigenaresse wees me op de vroeg bloeiende Camelia. En zeker, ik had het ook gezien bij binnenkomst, de roze Camelia, met haar bijna tropische kleur staat uitbundig in bloei (foto). We vroegen ons af of dit nou ongewoon vroeg was. Thuis gekomen ben ik maar eens in de boeken en de Camelia’s gedoken. De cultivar naam van deze specifieke weet ik niet want de meeste beplanting in deze tuin staat er al veel langer dan ik in deze tuin kom. In de vakbladen/ sites kom ik veel meer lichtroze variëteiten tegen, dus het is niet makkelijk te achterhalen welke het precies is.
Na enig zoeken lees ik in een specialistisch artikel in een vakblad en op intranet over enkele enkelbloemige, licht roze cultivars.
De Camelia hoort tot de familie van Theacea. Een ander struik die tot deze groep behoort is de Stewartia. Werd de struik vroeger (paar eeuwen terug) ook voor thee gebruikt, vanaf de 17e eeuw zie je de plant steeds meer in cultuur komen en als sierplant naar Europa. Er ontstaan dan ook steeds nieuwe cultivars. Globaal zijn de soorten in te delen als: enkelvoudig bloeiende, half gevulde en gevulde camelia’s.
In ons klimaat zijn veel cultivars niet makkelijk te houden. Niet alle hebben een goede winterhardheid en ook kan nachtvorst bij sommige soorten meer dan bij ander schade geven.
De camelia kent vooral 2 groei periodes: april – mei, de belangrijkste periode voor knopaanleg en vroege bloei en de 2e in juli-aug.
Er zijn cultivars die al van november tot januari bloeien (de struik in deze tuin zal dus hier een van zijn) en er zijn cultivars die wat later starten januari – maart. Bij de late soorten zie je dat de bloemknoppen die nog helemaal zijn ingepakt, de nachtvorst redelijk doorstaan, de knoppen waar je al kleur ziet, vallen vaak na nachtvorst van de struik.
De altijd groene heester, kan bij langdurige vorst schade krijgen. Net als andere wintergroene planten, is de struik niet meer instaat voldoende vocht uit de bodem op te nemen en daarom bij langdurige (en grond) vorst, verdroogt de plant. De struik kun je ook het beste op goede humushoudende grond zetten. Zorg dat ook de plan niet op oost of noordoosten staat, want de vroege zon, zal na nachtvorst de bloemknoppen te snel doen opwarmen waardoor deze verdrogen en afvallen. De beste plek is in half schaduw en zure humeuze grond. De wortels zitten net onder het oppervlakte, niet schoffelen of beschadigen dus.
Als je aan al deze voorwaarden kan voldoen en de plant verder met rust laat, kun je prachtige kleuren in de winter hebben
Meer informatie ook in een speciale editie over camelia’s
http://www.dendroflora.nl/index.htm