Bloembollen revisited: Hortus Bulborum en narcissen

In april 2018 bezocht ik een tuin welke al 4 jaar of nog langer op mijn verlanglijstje staat. 

Dat lijstje van te bezoeken tuinen, wordt gewoonlijk alleen maar langer. Met volle werkweken en een enorme behoefte om zondags mijn passie, nu  effe echt te tuinieren met de handen in de grond, bezoek ik veel te weinig leuke tuinen en parken naar mijn zin. 

Die dag was er een plantjesmarkt in de Hortus bulborum en omdat er toch grijs weer was voorspeld in Utrecht sprong ik in de auto  en reed dan toch naar Limmen. Hier kreeg ik geen spijt van. De tuin ligt makkelijk bereikbaar naast het kerkje van Limmen en staat er vooral bekend om heel veel historische rassen tulpen en narcissen te hebben.
Er komen veel bezoekers maar niet de grote drommen mensen zoals bij de Keukenhof.

Ik was er midden in het bollenseizoen. In Utrecht waren de narcissen al uitgebloeid, stonden daar toch nog heel veel soorten en cultivars te bloeien, volop geel of wit. Allerlei soorten zo dicht bij elkaar kon ik nu ook goed de grootbloemige, de kleinbloemige en de trompetnarcis vergelijken. Ook de Jonquilla variëteiten stonden er vol op. 

Uiteindelijk ben ik zelf het meest gecharmeerde van de grote gele narcissen, trouwbloeiende trompetnarcissen. Vooral van Narcisssus “Van Gogh “ werd ik tijdens mijn bezoekje in april erg enthousiast.  De grootbloemige (gele) “Saint Keverne” zag ik in grote getale  in een heesterborder en rond het  grasveld staan.

Het was goed dat ik weer eens zoveel soorten bijeen zag. Als tuineigenaren adviseer, raad ik vaak aan het  voorjaar echt te laten beginnen met grote groepen narcissen. Eigenlijk let ik nog niet zo goed op wel soort dan inkoop, ik gebruik wat beschikbaar is bij mijn standaard leverancier. Maar na dit bezoekje aan Limmen weet ik dat dat niet genoeg is. De volgende keer bestudeer ik eerst de verschillende grootbloemige beter en match dit dan met de persoonlijke voorkeuren van de tuineigenaar. 

Voor mij blijft: een tuin is niet af als er niet minstens 3 soorten narcissen zijn. Jammer dat zo veel mensen geen geel in hun tuin willen, hoewel voor narcissen nog wel een uitzondering wordt gemaakt. 

{foto}

Laat een reactie achter