Snoeien& workshop& winter

In december valt in veel tuinen het werken en beetje stil. Ik rond de meeste werkzaamheden af en houd in januari een rustperiode. De tuinen, hebben de rust ook nodig en de tuinierders ook ;-). 

Een van de onderwerpen waar ik mij in die periode altijd wel weer opnieuw in verdiep is het snoeien van fruit en sierheesters. In mijn eigen tuin hebben druif en appelboom in die periode aandacht nodig. 

Bij de Tuinenvereniging waar ik vrijwilliger ben, staan ook genoeg aan bomen en heesters  om te beoordelen. Zowel fruit als sierheesters

Het tuinenpark bestaat uit bijna 160 volkstuinen van elk 250 m2 en een openbaar ruimte bij kantinegebouw en parkeerplaats. Veel tuinders hebben fruitbomen en struiken in hun tuin staan. De kennis over snoeien is een lastig te vatten onderwerp. Persoonlijk ervaar ik dat herhalen, herhalen van theorie en heel veel buiten gaan snoeien op allerlei bomen je het meeste van leert.

Het park is afgelopen jaren verrijkt met diverse bloesem bomen. Elk jaar zijn er veel tuinwissels, mensen komen en gaan. Afgelopen maand is in overleg met een boomverzorger in het park en op veel tuinen een uit de hand gelopen situatie hersteld. Dit jaar hebben we extra ons best gedaan om met een stobbefrees ook de achterblijvende wortelstronk / stobbe weg te halen als we verkozen boom of struik in haar geheel weg te halen. Daarmee krijgen tuinders weer ruimte om de grond te gebruiken voor nieuwe planten.

Jaarlijks geef ik ook  aan zittende en nieuwe tuinders workshops over snoeien, zowel theorie als praktijk.  Afgelopen 2 weken stond er een avond op het programma waarin we de theorie van snoeien fruitbomen en struiken bespraken. Gewoon, op het instapniveau voor mensen die net beginnen en graag meer willen weten en voor mensen al paar jaar bezig maar tot nu toe eigenlijk maar wat deden. Omdat plaatsje en praatjes nou net altijd verschillen van de boom de dan bij jou in de tuin staat, gaan we daarna ook een middag in het park langs tuinen van deelnemende tuinleden.
Op 2 februari was het helaas te koud en nat, maar 9 februari was het mooi droog weer. We hebben op tuinen diverse struiken en bomen gesnoeid. Een uit de hand gelopen braam, een verwaarloosde appelboom en diverse bessenstruiken . Een boom had verdroogde vruchtjes aan de boom hangen, de boom stond erg wankel in de grond, deze bleek slechts oefen object voor snoeien. Maar verder is deze opgeven en kan beter verwijderd en vervangen.

Het was erg leuk dat er veel belangstelling was > 15 man) maar de tuinen niet helmaal berekend op zoveel mensen per tuin, De groep bleek erg groot dus konden we niet iedereen deze middag helpen.. Komende weken plannen we gewoon nog twee rondes in. Leuk om t doen en heel gezellig.

De snoei workshops zijn  gereed en geschikt voor particulieren en verenigingen. 

Inmiddels meer ervaringen bij :
Tuinenpark ATV Utrecht Zuid en
Buurtmoesuin Riddertuin in Utrecht (twitter @ Riddertuin; Facebook: https://www.facebook.com/groups/Riddertuin/ ) en 
bij particulieren

Daarnaast help ik particulieren met advies over snoeien van veel sierheesters op een manier dat je echt het daarna zelf kan. En als je het dan toch niet zelf wilt doen leren we hoe duidelijker vragen en opdrachten aan hovenier of boomsnoer te geven.
Waar nodig werk ik samen met een boomverzorger uit Utrecht.